info@panadisplay.com
Controler logic programabil Semnale discrete (digitale) și analogice

Controler logic programabil Semnale discrete (digitale) și analogice

Mar 11, 2019

Semnalele digitale (digitale) se comportă ca comutatoare binare, dând pur și simplu un semnal On sau Off (1 sau 0, respectiv True sau False). Butoanele, butoanele de limitare și senzorii fotoelectrici sunt exemple de dispozitive care furnizează un semnal discret. Semnalele discrete sunt trimise utilizând fie tensiune, fie curent, unde un anumit interval este desemnat ca On și altul ca Off. De exemplu, un PLC ar putea utiliza I / O de 24 V DC, cu valori mai mari de 22 V DC reprezentând On, valori mai mici de 2VDC reprezentând Off și valori intermediare nedefinite. Inițial, PLC-urile aveau numai I / O digitale.


Semnalele analogice sunt ca și comenzile de volum, cu o gamă de valori între zero și scară completă. Acestea sunt de obicei interpretate ca valori întregi (numărări) de către PLC, cu diferite intervale de precizie în funcție de dispozitiv și de numărul de biți disponibili pentru stocarea datelor. Deoarece PLC utilizează de obicei procesoare binare semnate pe 16 biți, valorile întregi sunt limitate între -32.768 și +32.767. Presiunea, temperatura, debitul și greutatea sunt adesea reprezentate de semnale analogice. Semnalele analogice pot utiliza tensiune sau curent cu o magnitudine proporțională cu valoarea semnalului de proces. De exemplu, o intrare analogică de la 0 la 10 V sau 4-20 mA ar fi transformată într-o valoare întreagă de la 0 la 32767.


Intrările de curent sunt mai puțin sensibile la zgomotul electric (de exemplu, de la sudori sau la pornirea motorului electric) decât intrările de tensiune.


PLC-urile sunt în fruntea automatizării producției. Un inginer care lucrează într-un mediu de producție va întâlni cel puțin unele PLC-uri, dacă nu le utilizează în mod regulat. Studenții din domeniul electrotehnic ar trebui să aibă cunoștințe de bază despre PLC datorită utilizării pe scară largă a acestora în aplicațiile industriale.